Korset i Bønnehuset

av
Marian Nygård

Da Matthew Coutts fikk forespørselen om å lage et kors til Bønnehuset på IMI, nølte han med å si ja.

Matthew Coutts er vanligvis å finne i møbelverkstedet sitt i Kongsgata i Stavanger, hvor han driver Matthew Coutts Woodwork. Der, i bygningen som rommet et møbelverksted allerede for 130 år siden, tryller designeren fram funksjonelle og detaljerte møbler og kunstverk i tre. Han elsker en utfordring og tenker gjerne utenfor boksen.

Likevel var han tilbakeholden da han ble spurt om å lage et kors som skulle bli midtpunktet i Bønnehuset på Tjensvoll.

Tanker rundt korset
”Først ble jeg veldig gira, men så dukket det opp tanker om det å skape noe som man ber rundt i forhold til det som står i Bibelen. Det ble viktig for meg som kunstner å ikke skape noe som man ber til. Men etter hvert landet jeg på at korset er symbolet som peker mot det jeg tror på.

Så begynte jeg å tenke på selve korset; hvordan det skulle se ut. Som møbelsnekker pleier jeg å lage ting som ser fine ut. Hvis man tar bort funksjonen, er det egentlig bare ting som er til pynt. Men korset er absolutt ikke det for meg. Det skal ikke være pynt. Jeg ville ikke lage et kors som bare var nydelig.

Jeg ba og tenkte, og det tok tid før jeg kom på en idé som jeg likte og som jeg hadde lyst til å lage. Korset er ikke en fin ting. Jesus ble korsfestet og døde på korset. Samtidig er korset det symbolet som vi som kristne bruker til å peke på Jesus.”

Prosessen bak
”Korset er laget av valnøttre. De bruker den fineste delen av treet til å lage finér til luksusartikler som biler og båter. Treverket settes i tvinge og roteres mens tynne skiver skjæres av. Når det ikke lenger er noe mer å lage finér av, kastes treverket som blir igjen. Det materialet jeg har brukt i korset, er restproduktet; avkappet som blir igjen når man har skåret bort finéren. Man kan si at dette korset er laget av tre som er både søppel og luksus.”

Grovt og vakkert
”Den ene siden av korset er grovt og rått, mens den andre siden er høvlet, pusset og polert. På kantene har jeg brukt treskjærerjern og skapt struktur, og folk skal få gjøre egne tolkninger om hva det betyr for dem. Korset er laget av fire treemner, og midt i korset ser man sammenføyningen av to av dem. Selve steinen som korset står på, er skåret av en hyggelig steinskjærer som hadde lyst å jobbe med kunstneriske ideer. Han har fjernet de skarpe kantene og jobbet med steinen.

Først tenkte jeg at korset skulle stå beint på steinen, altså parallelt med steinens kanter. Men selv etter flere justeringer ble korset fortsatt stående på skrått. Det likte egentlig Martin og jeg enda bedre, så da bestemte vi oss for det.

Jeg brukte litt over en uke på å lage dette korset for hånd.”

Det som ropes ut
Pastor Martin Cave er stille mens svigersønn Matthew forteller historien om korset i Bønnehuset.

”Dette korset må sees fra forskjellige vinkler, for hver side har sitt budskap. Jeg ble tatt da jeg så den vakre forsiden, for det er så mye som kommuniserer,” forteller Martin. ”Så kom jeg bak det, og da tenkte jeg at dette er jo ikke vakkert i det hele tatt. Korset sammenholder det vakre med det svarte og smertefulle som roper mot deg.

Dette korset skal minne oss om at det er en pris som er betalt for våre liv, for enhver velsignelse som vi får del i, fordi Jesus ikke kunne la være å betale prisen.”

En plass for deg
Du er velkommen til å bruke Bønnehuset i IMI-kirken. Det er åpent på dag- og kveldstid. Du kan få sette deg ned, være stille, puste inn Guds fred og ut ditt strev. Her er det plass til deg.

7
.
12
.
2017

Kommentarer

Siste blogginnlegg