Skal det være sex, makt eller penger?

av
Steve Bruns

Spørsmålet er ikke OM vi blir fristet, men HVORDAN.

I dag leste jeg om hvordan kong Salomo snublet før målstreken. Han som var blant de klokeste og mest vellykkede personer vi leser om i bibelen ble felt av sin egen appetitt for kvinner. Han hadde hundrevis av dem fra mange folkeslag. Og det står i 1. Kongebok 11,4: Det var da Salomo ble gammel at konene hans fikk vendt hans hjerte til andre guder. Resultatet ble katastrofalt for Israelsfolket.

Jeg åpnet avisen og leste om Daniel Ortega, sosialistenes store helt som gjennomførte en revolusjon i Nicaragua på 70-tallet. Nå har den gamle frigjøringshelten blitt diktator som undertrykker alle sine motstandere. Det er hans appetitt for makt som holder på å felle ham.

Jeg glemmer aldri en undervisning jeg hørte for noen år siden om tre grunnkrefter i menneskenaturen: behovet for makt eller kontroll, for å samle seg ting og verdier og for å ha sex. Disse er i utgangspunktet positive, nødvendig drifter som henger sammen med overlevelsesinstinktet. Men når vi ikke holder disse driftene i sjakk, hvis de tar styring over oss, blir det synd og ødelegger for både oss selv og andre. I stedet for å sikre et godt nivå av orden og rammer, undertrykker vi andre. Istedenfor å skaffe det vi trenger for et godt liv, havner vi i et endeløst jag etter mer penger og ting. Istedenfor å bruke sex til å knytte oss til en partner og føde barn, blir det et fokus for vårt begjær og nytelse.  

Det er tragisk og skremmende å lese om den ene kristenlederen etter den andre som faller, høyt respekterte og begavede mennesker som tar feil valg og misbruker sin posisjon. Som regel handler det om at de faller for fristelser i forhold til sex, makt eller penger, eller en kombinasjon av disse.

For meg er det skremmende fordi jeg vet at dette også kan skje med meg. Ingen av oss må tro vi er immune for fristelser. Vi må være klar over våre blindsoner og hvilke typer fristelser vi er mest tilbøyelige til å falle for. Hvis du er i tvil, spør mennesker som kjenner deg og er glad i deg om dine blindsoner. Og algoritmene på sosiale medier vil sannsynligvis gi deg noen hint på hva som frister deg. Hvilke reklamer og «click bait» dukker opp når du minst trenger det? Så trenger vi mennesker rundt oss som vil holde oss ansvarlige og tale sannhet til oss.

Når vi snakker om lederskap i Agenda1, snakker vi om disippelskap. Vi er kalt til å følge Jesus og hjelpe andre til å følge ham, å være disipler som gjør disipler. Jesus er vårt forbilde som leder, han som elsket, tjente, utrustet og sendte sine disipler. Ledelse skjer gjennom relasjon. Jeg tror at denne formen for lederskap gjør det lettere for oss å leve åpent og ærlig og holde hverandre ansvarlige. Pastorer som leder med mye ansvar alene og med stor avstand til medlemmene er mer sårbare. Det er viktig for disse lederne å finne andre å gå sammen med.

Vi vet at det ikke er synd å bli fristet. Jesus ble jo fristet. Men vi må være klar over at det kan komme og vær beredt på å møte det. La oss hjelpe hverandre å komme helt i mål og kunne si som Paulus:

Jeg har stridd den gode strid, fullført løpet og bevart troen. 1. Timoteus 4,7

25
.
6
.
2021

Kommentarer

Siste blogginnlegg