VALG

av
Hanne Therese Loftesnes

Dette skal du gjøre til årets stortingsvalg!

Jeg husker den første gangen jeg skulle stemme til et stortingsvalg. Jeg var 18 år, jeg hadde et høyt politisk engasjement og graden av radikalitet var det viktigste for meg da jeg skulle stemme. Jeg smykket meg selv med den noe uforpliktende tittelen «partipolitisk uavhengig» og hadde ikke mye til overs for partiprogrammer. Den gang, i 2005, fant jeg en enestående sak som jeg mente var vanvittig viktig og valgte deretter. Jeg valgte svært smalt, noen vil kanskje si bortkastet, men jeg var vanvittig fornøyd og takknemlig for at jeg fikk velge helt selv. Demokratiet, altså!

Når det gjelder stortingsvalget 2021 så vet jeg hvilket parti jeg skal stemme på. Du scroller kanskje nedover denne bloggen for å se hvilket parti jeg synes du skulle stemme på. La meg avsløre det med en gang: på denne bloggen finner du ingen fasit for hvordan du burde bruke din stemme. Jeg vet noen blir skuffet, ja endog frustrerte, fordi vi som menighetsledere ikke ønsker å løfte frem et spesifikt parti. Det lever jeg vel med, men jeg vil gjerne gi deg noen tanker om hva vi mener er viktig når det gjelder bruken av din stemme i det Herrens år 2021:

-         Verdivalg: Stortingsvalget 2021 er et verdivalg. Still deg spørsmålet: Hva ærer Gud og tjener mennesker? Du tenker kanskje at dette er min måte å si at du skal stemme et parti med «Jesus» eller tilsvarende i navnet. Det er det ikke. Jeg er overbevist om at du finner mange forskjellige partier som kan være svaret på det spørsmålet. Finn det som du mener best ærer Gud og tjener mennesker.

-         Politikerforakt: Den politikerforakten som gjør seg gjeldende, ikke minst fra mange kristne, er rett og slett ubibelsk. Det er ikke uvanlig at politikere som ikke følger Bibelen blir møtt med misbilligelse og mistanke om onde motiver og konspirasjoner. Det er ugreit. Vi skal få se på politikere som mennesker som vil det gode for landet. Dette gjelder politikere fra alle partier. La oss anerkjenne dem, respektere dem og unngå å skape et fiendebilde av dem vi er uenige med. Hver og en av disse representerer et engasjement, en brann for ulike viktige samfunnsanliggender.

-         Forbønn: I de ulike partiene finner du kristne politikere som ber til Gud om ledelse og innsikt, disse er gitt muligheten til å få prege sitt parti og dermed ha en bredere innflytelse. I IMI har vi flere politisk engasjerte fra forskjellige partier. Det er vi så takknemlige for. Hver enkelt av disse utgjør en forskjell og de trenger at vi ber for dem. Det gjelder så klart alle politikere, uavhengig av tro. Her har vi et ansvar og det gjelder også når valget er over. La oss be for dem som styrer landet vårt, uavhengig av om vi er enige med dem eller ei.

-         Privilegium: Vi bor i et land hvor våre stemmer teller og vi har en mulighet for innflytelse. Menn og kvinner før oss har ofret blod, svette og tårer for det privilegiet vi tar som en selvfølge: et velfungerende demokrati. Vi skylder dem stor takk. Aller best tror jeg vi takker dem ved å faktisk bruke stemmeretten som de kjempet for at du skulle få.

Så. Gratulerer! Gratulerer til deg og til meg, vi har en stemme som teller! Du kan selv få vurdere hvilket valg du skal gjøre som du mener ærer Gud og tjener mennesker. Bruk stemmen din, be for dem som skal velges inn og dem som faktisk blir valgt.

Godt valg!

26
.
8
.
2021

Kommentarer

Siste blogginnlegg